Vergelijk brokers en kies de beste

Een broker is een effectenmakelaar die voor jou kan optreden op de aandelenmarkt. Als je graag een deel van je geld wilt beleggen in aandelen, maar weinig of geen ervaring hebt met de handel op de beurs, is het verstandig om de hulp van een professional hierbij in te schakelen. Omdat er veel brokers actief zijn in België, kun je het beste eerst brokers vergelijken en kijken wat jij allemaal belangrijk vindt voordat je de keuze maakt. Want je wilt natuurlijk wel iemand hebben die je kunt vertrouwen en die voor jou handelt zoals jij dat wilt. Kies in ieder geval altijd een erkende broker.

Invloed op de keuze van een broker: kosten
Verschillende factoren kunnen van invloed zijn op de keuze van een bank of broker. Als je niet veel handelingen op de aandelenmarkt wilt verrichten, met andere woorden, niet vaak aandelen koopt of verkoopt, betaal je maar weinig transactiekosten. Banken rekenen hoge transactiekosten voor iedere handeling, dus als je er veel doet, kan dat aardig in de papieren lopen. Brokers berekenen vaak veel minder transactiekosten dan banken dus dat is alleen al een reden om daarvoor te kiezen. Behalve transactiekosten brengen banken ook een bewaarloon in rekening. Dit zijn de kosten voor de bank die zij rekenen omdat zij je aandelen voor jou bewaren op een effectenrekening en de dividenden daarop storten. Brokers hanteren, in tegenstelling tot de banken, zelden een bewaarloon.

Invloed op de keuze van een broker: informatievoorziening
Naast de kosten die de diensten van een bank of broker met zich meebrengen, is het ook belangrijk om te kijken naar de manier waarop jij informatie kunt krijgen van je broker. Als je nog weinig afweet van het hele reilen en zeilen op de aandelenmarkt, is het prettig dat je er informatie over kunt inwinnen. Hiervoor zijn veelal helpdesks beschikbaar, die soms telefonisch maar ook via de mail bereikbaar zijn. Het is maar net wat jij dan de fijnste manier vindt om te werken. Niet alle brokers bieden dezelfde services aan, dus kijk goed naar wat jij belangrijk vindt voordat je een keuze maakt. Een goedkopere broker verleent minder service dan een duurdere, het verschil in de prijs zit immers toch ergens in. Veel brokers organiseren wel met regelmaat seminars. Deze vinden zowel online als in de werkelijkheid plaats. In het laatste geval kun je een seminar bezoeken en informatie inwinnen over de aandelenmarkt, maar ook over de manier van werken van een bepaalde broker en meteen kijken wat er voor jou het meest geschikt is.

Kies de beste broker voor jou
De keuze tussen verschillende banken en brokers in België die voor je kunnen en willen handelen in aandelen is groot. Kijk en vergelijk eerst goed de verschillen en win nog meer informatie in als er iets niet duidelijk is. Kies pas daarna de broker die het beste bij je past.