Laadpaal thuis: wat moet ik weten?

Wanneer je het zat bent om in de rij te staan bij een openbaar laadstation, je wijk vol staat met elektrische auto’s of je er genoeg van hebt om bijna het dubbele te betalen om je auto op te laden. Een laadpaal thuis is voor de meeste mensen een prettige optie. De laadpaal is direct buiten je deur en beschikbaar wanneer jij wilt. Voor je een laadpunt aanschaft, is het goed om uit te zoeken wat je hiervoor allemaal nodig hebt.

Zaken om te bepalen

Waar je laadpaal precies moet komen, is van invloed op de kosten die je maakt. Heb je een oprit, hoeft de laadkabel niet over gemeentelijke grond heen. Bij de meeste gemeenten is het verboden om een laadkabel over hun grond te laten hangen. Wanneer dit dus het geval is, zul je in de meeste gevallen toestemming moeten vragen voor de overhangende laadkabel. 

Omdat een laadpaal vrijstaand is, is het beste de kabel in te graven. Wanneer je dit laat doen, kosten graafwerkzaamheden om en nabij de €45 per meter. Omdat dit de installatiekosten nogal op kan jagen, is het dus wijs om goed na te denken over de plek. Wil je namelijk je laadpaal thuis ook voor openbaar gebruik beschikbaar maken, zal hij op een plek moeten komen die bereikbaar is voor eenieder. 

Omdat het om een stopcontact voor je auto gaat, is het natuurlijk ook goed om te kijken of je meterkast de installatie toelaat. Een erkend installateur kan dit anders voor je aanpassen. Ook je energiecontract kan mogelijk niet meer helemaal goed aansluiten, dus het is raadzaam om met je energieleverancier te kijken of deze geüpdatet moet worden. 

Welke soort laadpaal je het beste kunt kiezen, is afhankelijk van de specificaties. De laadsnelheid is een hele belangrijke, maar ook de stekkeraansluiting kan verschillen per auto. Je wilt altijd kiezen voor een laadpaal thuis die meer laadsnelheid heeft dan de auto vraagt. Er zit ook nog een verschil of je tussen een 1-fase laadpaal of een 3-fasen laadpaal kiest. Een erkend adviseur kan je helpen om de beste laadpaal voor je te selecteren, zodat je geen teleurstellingen achteraf krijgt.

De laadpaal thuis terugverdienen

Al met al kan een laadpaal thuis een flinke investering zijn. De kosten liggen tussen de €500 en €1500 en dit is natuurlijk te veel geld om risico’s te nemen. Het is belangrijk dat je niet alleen de juiste keuze maakt, maar ook de installatie goed gebeurd en het inhuren van een vakman kan je uiteindelijk een hoop geld schelen.

Je laadpaal thuis levert je verder wel financieel voordelen op. Zo betaal je vlot bijna de helft minder in laadtarief. Het gebruik van een laadpaal in plaats van een regulier stopcontact belast je stroomnet thuis een stuk minder en je auto laadt veel sneller op. Wanneer je zonnepanelen hebt betaal je niets voor het opladen van je auto en wanneer je je oplaadpunt openbaar maakt, kun je er zelfs geld aan verdienen. Zo win je je investering sneller terug.