Een gezonde kat is een blije kat

Een kat is huis is gezellig en zorgt ervoor dat je altijd een maatje in huis hebt. Sommige katten springen het liefst de hele dag in het rond, andere nemen liever de positie van het ‘organische kussen op de bank’ aan. Maar wat voor kat je ook hebt, praten kan die niet. En dus kan hij of zij het je ook niet vertellen als er iets mis. En dat terwijl er zeker wel een aantal ziektes of aandoeningen zijn die katten onder de leden kunnen hebben.

Wormpjes in de buik

Veel katten hebben weleens een ontwormingskuur onder gaan maar een tweede zit er voor veel katten niet in en dat is over het algemeen prima. Toch zou je jouw kat iedere 3 of 4 maanden moeten laten checken op wormen om je kat gezond te houden. Je kat kan wormen namelijk heel makkelijk oplopen en dat is uiteraard niet de bedoeling. Daarnaast kunnen de parasieten ook schadelijk zijn voor mensen. Dat houd je liever buiten je huis en buiten je kat. 

De oplossing:

Als het toch zo gebeurt dat je wormen ontdekt bij je kat, kan je dit met een ontwormingskuur bestrijden. Zo is hij binnen een mum van tijd weer de oude. Het ontwormen kat is helemaal niet moeilijk.

Het blijft een woestijnwezen…

Wist je dat katten (afstammelingen van) woestijndieren zijn. Dat is waarom ze overdag weinig doen en ‘s nachts op jacht gaan maar het is ook de reden dat katten relatief weinig drinken. Dat in combinatie met droogvoer jarenlang kan resulteren op nierfalen. Veel katten krijgen hier op latere leeftijd last van.

De oplossing:

Nat voer is al een hele vooruitgang. Zo krijgt je kat ook minder zout binnen (dit zit vaak in droge kattenbrokken). Probeer ook te kijken of er een manier is waarop je jouw kat meer kan laten drinken. Voor veel katten werken kraantjes die constant lopen of druppelen heel goed.

Gecheckt voor de fok

Voor je met een kat gaat fokken moet je die laten checken op een paar ziektes. Doe dit ook wanneer je een kat adopteert als dit nog niet gedaan is. Zo kan het namelijk zijn dat je kat FIV heeft. Dit is vergelijkbaar met HIV voor mensen.

De oplossing:

Voor FIV bestaat geen oplossing maar het is belangrijk dat jouw kat niet de straat op kan en zo andere katten kan besmetten. Houdt je kat in dit geval altijd binnen en in een afgezette tuin of balkon.